27.2.2012 - 19h - Přednáška COHOUSING VE ŠVÉDSKU v Městské knihovně v Praze

13.01.2012 08:50

Přijměte prosím pozvání na přednášku o cohousingu ve Švédsku:

Přednáška bude navazovat na přednášku o cohousingu v Dánsku ze dne 6. 2. 2012 (viz. Novinky). Přednáška bude doplněna prezentací základních principů cohousingu ve Švédsku a promítáním fotografií a bude zaměřena zejména na cohousing 40+ (reps. 50+).

- - - - -

Veronika Bešťáková a Jana Zezulová navštívily během jednoho zářijového týdne osm cohousingových komunit ve švédském Stockholmu, Göteborgu a Mölndalu. Šest komunit bylo určeno pro obyvatele od středního věku (40+) a dvě komunity byly vícegenerační. Švédský cohousing je specifický tím, že je budován téměř vždy v rámci bytových domů, které jsou na první pohled nerozeznatelné od konvenčního bydlení. 

- - - - -

Byly jsme ubytované v prvním cohousingu "pro druhou půlku života" (40+), Färdknappen v centru Stockholmu. Když jsme první večer přicházely k asi sedmipodlažnímu domu, lišil se od ostatních sousedních domů tím, že téměř celé přízemí svítilo (venku už byla tma) a za okny to vypadalo velmi živě. Právě totiž probíhala společná večeře, na kterou jsme také byly pozvané. Jedna z obyvatel, paní Monica William-Olsson (78 let), nás přivítala a hned odvedla do rozhlehlé, ale velmi útulně zařízené, společné jídelny... Společné večeře, které jsme zažily v různých komunitách a které jsou právem považovány za základ každé cohousingové komunity, na nás udělaly asi největší dojem. A i o nich bychom chtěly na naší přednášce povídat.

- - - - -

Vstupné: 100,-Kč

- - - - -

Přijďtě, těšíme se na Vás!